Werknemer in voedingsindustrie geeft 2,3 anderen baan
nieuwsVan de 14 onderzochte sectoren is het directe en het totale werkgelegenheidseffect het grootst in de gezondheids- en welzijnszorg. Meer dan 580.000 mensen werken voor de bedrijfstak, van wie 405.000 direct en 175.000 op een indirecte manier. De bouwnijverheid staat met 507.000 werkzame personen op de tweede plaats; de indirecte werkgelegenheid (273.000) is groter dan de eigen werkgelegenheid (234.000). Dat laatste is ook het geval voor de sectoren voeding en drank, autoproductie, basischemie, energie en voor de dienstverlening.
Het belang van de indirecte werkgelegenheid is het grootst voor de voedingsnijverheid. Van het totale werkgelegenheidseffect in die sector komt 70 procent uit indirecte werkgelegenheid bij andere bedrijfstakken. Voor elke werknemer in de voedingsnijverheid zijn er 2,3 werknemers in andere bedrijfstakken. Dat komt omdat de voeding de enige grote industriële bedrijfstak is die in hoge mate op binnenlandse leveranciers is aangewezen. Vooral de lage invoer is verantwoordelijk voor het cijfer, niet de mate waarin de sector indirecte werkgelegenheid creëert.
Bron: De Tijd