Vogelpest bij Chinese varkens niet zonder risico

China heeft bekendgemaakt dat de dodelijke stam van het vogelpestvirus opnieuw ontdekt is bij varkens. Onderzoekers ontdekten het virus H5N1 al in 2003 in varkensstalen. Bij recent onderzoek dook het virus alweer op. Dat bevestigt Chen Hualan van het Chinese Nationaal Laboratorium voor Onderzoek naar Vogelpest in Het Nieuwsblad.
20 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
China heeft bekendgemaakt dat de dodelijke stam van het vogelpestvirus opnieuw ontdekt is bij varkens. Onderzoekers ontdekten het virus H5N1 al in 2003 in varkensstalen. Bij recent onderzoek dook het virus alweer op. Dat bevestigt Chen Hualan van het Chinese Nationaal Laboratorium voor Onderzoek naar Vogelpest.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt er regelmatig voor dat het H5N1-virus miljoenen dodelijke slachtoffers kan eisen als het zich mengt met de menselijke griepvariant. Het risico dat dit gebeurt, is nu groter aangezien het varken de drager kan zijn van zowel menselijke als dierlijke virussen.

Als gevolg van de epidemie moesten in Thailand afgelopen winter 36 miljoen kippen en kalkoenen afgeslacht worden. Er stierven ook acht mensen aan de ziekte. De afgelopen maanden doken in Azië nieuwe haarden van de ziekte op. In Vietnam stierven in het begin van de maand nog drie mensen aan de vogelpest.

Bron: AFP/Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek