"Voedselconsumptie kan mens niet besmetten"
nieuwsIn navolging van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelt EFSA dat nauw contact met levende vogels de meest waarschijnlijke piste voor een infectie van het vogelgriepvirus H5N1 bij mensen is. Net als de Europese Commissie herinnert EFSA wel aan een bestaand advies op het vlak van voedselveiligheid, dat bijvoorbeeld ook geldt als voorzorgsmaatregel tegen de salmonella-bacterie: gevogelte moet doorgekookt worden om consumenten te beschermen tegen het risico op voedselvergiftiging. "Hoewel het onwaarschijnlijk is dat H5N1 via rauw vlees of rauwe eieren de mens zou besmetten, zou het doorkoken van voeding het virus uitschakelen en het potentiële risico elimineren", besluit het advies van het agentschap.
Woensdag berichtte de Britse beurskrant Financial Times dat EFSA zou adviseren om niet langer rauwe eieren te eten. "We hebben geen bewijzen dat mensen het virus kunnen oplopen via voeding. Maar we kunnen deze mogelijkheid theoretisch niet uitsluiten. Theoretisch gezien is het mogelijk dat het virus niet volledig gedood wordt in de maag indien men rauw bloed van een besmette kip eet", zo citeerde de krant Herman Koëter, de wetenschappelijk directeur van EFSA.
Hoewel het woensdag verspreide advies het potentiële risico niet volledig uitsluit, is de toonzetting alleszins minder scherp dan die van het krantenartikel. Ook de woordvoerder van Europees commissaris voor Gezondheid Markos Kyprianou probeerde woensdag de draagwijdte van het artikel te minimaliseren. "Het eten van rauw gevogelte of rauwe eieren vormt geen risico, want de Europese voedselketen bevat geen vlees of andere producten die het virus bevatten", aldus de zegsman.
Hij voegde eraan toe dat alle maatregelen genomen zijn om een transportverbod voor gevogelte in te stellen indien er in de Europese Unie een haard zou opduiken. Producten uit getroffen regio's worden onmiddellijk uit de keten gehaald.
Bron: Belga