Voedingsgewoonten historisch verankerd
nieuwsMaar ons verlangen naar voedsel met massa's vet en suiker is een restant uit het verleden. "Als onze voorouders honing vonden, werd er een feestmaaltijd bereid. Suikers waren immers niet altijd beschikbaar. Vroeger organiseerden ze zulke festijnen om te overleven, nu is het altijd feest", aldus de professor.
De analyse van het menselijke dieet is het resultaat van verschillende onderzoeken. Werktuigen die onze voorouders hanteerden en de structuur van hun gebit leren onderzoekers veel over de voedingsgewoonten van toen. De zuivere herbivoren transformeerden, afhankelijk van de regio, steeds meer in carnivoren. Hoe kouder, hoe meer vlees ze aten.
Van het ene kwam het andere. Eten werd almaar meer geassocieerd met plezier. "Toch stellen we vast dat de eerste vormen van aperitief en dessert pas ontstaan zijn bij de moderne mens, lang nadat we ons eigen stulpje bouwden, ergens vast verbleven en zelfs onze eigen dieren teelden", besluit Ungar.(MP)
Bron: De Morgen