nieuws

Voedingsgewoonten historisch verankerd

nieuws
Volgens de Amerikaanse antropoloog Peter Ungar leidt de levensstijl van de huidige samenleving automatisch tot zwaarlijvigheid. "Het is duidelijk dat we vandaag totaal andere dingen eten dan onze voorouders eeuwen geleden". Maar ons verlangen naar voedsel met massa's vet en suiker is wel een restant uit het verleden. "Als onze voorouders honing vonden, werd er een feestmaaltijd bereid. Suikers waren immers niet altijd beschikbaar. Nu is het altijd feest".
12 december 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
Volgens de Amerikaanse antropoloog Peter Ungar leidt de levensstijl van de huidige samenleving automatisch tot zwaarlijvigheid. "Het is duidelijk dat we vandaag totaal andere dingen eten dan onze voorouders eeuwen geleden. Calorierijk voedsel en suikers zijn altijd ter beschikking. Bovendien bewegen we helemaal niet veel en verbranden we niets".

Maar ons verlangen naar voedsel met massa's vet en suiker is een restant uit het verleden. "Als onze voorouders honing vonden, werd er een feestmaaltijd bereid. Suikers waren immers niet altijd beschikbaar. Vroeger organiseerden ze zulke festijnen om te overleven, nu is het altijd feest", aldus de professor.

De analyse van het menselijke dieet is het resultaat van verschillende onderzoeken. Werktuigen die onze voorouders hanteerden en de structuur van hun gebit leren onderzoekers veel over de voedingsgewoonten van toen. De zuivere herbivoren transformeerden, afhankelijk van de regio, steeds meer in carnivoren. Hoe kouder, hoe meer vlees ze aten.

Van het ene kwam het andere. Eten werd almaar meer geassocieerd met plezier. "Toch stellen we vast dat de eerste vormen van aperitief en dessert pas ontstaan zijn bij de moderne mens, lang nadat we ons eigen stulpje bouwden, ergens vast verbleven en zelfs onze eigen dieren teelden", besluit Ungar.(MP)

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek