VLAM roept rog uit tot Vis van het jaar
nieuwsGuy Van Cauteren, chef-kok van 't Laurierblad in Berlare, doet een eerste duit in het zakje en ontwikkelde enkele recepten die gebundeld in een folder gratis verkrijgbaar zullen zijn in de vishandel. In het najaar organiseert VLAM ook een receptenwedstrijd met de rog. Dan wordt op zoek gegaan naar de beroepskok die het lekkerste en origineelste 'vis van het jaar'-recept weet te bereiden. De apotheose van de wedstrijd vindt plaats tijdens de Horeca Expo in Gent.
De rog is een platte, grote vis met een lange, puntige staart en fors ontwikkelde borstvinnen, die door kenners 'vleugels' worden genoemd. Het culinaire aspect van de rog draait volledig om die vleugels. Rog is bovendien een magere vissoort, rijk aan eiwitten, vitamine A en mineralen.
De meest verkochte rogsoort in Vlaanderen is de stekelrog. De vissoort staat in de top vijf van meest aangevoerde vissoorten in ons land. Vorig jaar bedroeg de aanvoer 1.757 ton. De rog behoort tot slot tot de categorie van betaalbare vissoorten. De gemiddelde prijs van de rog bevindt zich onder de gemiddelde visprijs.
Bron: Belga