Vlam lanceert Certus-kwaliteitslabel voor varkensvlees
nieuwsHet Certus-label garandeert een integrale kwaliteitszorg van het vlees van bij de boer tot in de slagerij of supermarkt. Allerlei factoren worden hierbij nauwlettend in het oog gehouden zoals de kwaliteit van het veevoeder, dierenwelzijn, geneesmiddelengebruik (geen antibiotica, kalmeermiddelen...), transport, het slacht- en versnijdingsproces, de hygiëne... en dit op basis van voorschriften die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is.
Om een en ander te verzekeren werd een streng controlesysteem opgezet. Alle schakels van de keten worden opgevolgd en gecontroleerd door het onafhankelijk erkend organisme SGS-Agrilab. Overtredingen van het lastenboek worden gesanctioneerd met boetes. Dit laatste kan hard gemaakt worden omdat per deelnemende keten een bankwaarborg van 600.000 frank (14.873,9 euro) moet betaald worden.
Momenteel hebben zich al 379 instanties geëngageerd in dit project. Het gaat om 208 varkenshouders, 13 slachthuizen, 30 uitsnijderen, 10 groothandels, 12 vleeswarenfabrikanten en 106 verkooppunten. Naast een aantal slagers gaat het om de 88 Vlaamse verkooppunten van Delhaize-De Leeuw. Wanneer het vleesaanbod groot genoeg is zal Delhaize ook verkopen in de Waalse vestigingen.
De VLAM ambieert dat tegen 2005 de helft van het in ons land geproduceerde varkensvlees het Certus-label draagt. Gehoopt wordt dat het label ook een troef wordt op buitenlandse markten. Het controlebudget voor 2002 wordt geraamd op 12 a 15 miljoen frank (0,29 a 0,37 miljoen euro). Deze kosten zijn voor rekening van de deelnemers. De geraamde meerkost voor het Certus-varkensvlees in de winkel bedraagt ongeveer 5 frank (0,12 euro) per kilo.
Bron: Belga