Visserij zwaarder getroffen dan gedacht in Azië

De vloedgolven in Azië hebben de visvangst en visteelt in de Indische Oceaan zware klappen toegediend, zwaarder dan aanvankelijk werd gedacht. Dat heeft de VN-organisatie voor voedsel en landbouw FAO vrijdag meegedeeld in een communiqué. In Sri Lanka alleen al zijn 13.000 vissers dood of vermist en meer dan 5.000 gezinnen zijn op de vlucht. Zowat 80 procent van de vissersboten zijn volledig vernield.
14 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
De vloedgolven in Azië hebben de visvangst en visteelt in de Indische Oceaan zware klappen toegediend, zwaarder dan aanvankelijk werd gedacht. Dat heeft de VN-organisatie voor voedsel en landbouw FAO vrijdag meegedeeld in een communiqué.

In Sri Lanka alleen al zijn 13.000 vissers dood of vermist en meer dan 5.000 gezinnen zijn op de vlucht. Zowat 80 procent van de vissersboten zijn volledig vernield, aldus de organisatie. De VN stuurden experten naar Sri Lanka om de regering bij te staan om deze industrietak er weer bovenop te helpen.

In de zwaar getroffen Indonesische provincie Atjeh, waar zo'n 42.000 vissers woonden, is 70 pct van de kleine vissersboten vernield. "De FAO is nog bezig met de evaluatie van de schade en zal de Indonesische regering helpen de boten te herstellen of te vervangen om de vissers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen", aldus Jeremy Turner (FAO).

Op de Thaise kusten verloren zo'n 120.000 inwoners zo'n 4.500 vissersboten en de FAO schat dat de voorraden schaaldieren in bepaalde streken met 90 procent zijn teruggedrongen, ten gevolge van de tsoenami. Op de Maldiven leeft een groot deel van de bevolking van de visvangst en heel wat boten en haventjes werden vernield.

Daarnaast is er volgens FAO ook een spoor van vernieling getrokken langs de 1.000 kilometer lange kust van de Indische deelstaat Andhra Pradesh, in de deelstaat Tamil Nadu, waar zo'n 600 vissersdorpen zijn, en op de eilanden Andaman en Nicobar, die erg zwaar werden getroffen door de ramp. Vorige week had de FAO een dringende oproep gelanceerd voor 26 miljoen dollar om de landbouw- en vissersstreken terug op de been te krijgen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek