nieuws

Vervelende maïsschimmel valt in de smaak

nieuws
De Moestuindagen van Hex pakken elk jaar uit met plantaardige bijzonderheden. Dit jaar ontdekten bezoekers er een schimmelziekte die de maïsoogst bedreigt, maar die zó lekker is dat ze Mexicaanse truffel wordt genoemd. De smaakvolle boosdoener ziet eruit als een paddestoel die zich vastzet op zowel stengel, bladeren als maÏskorrels.
10 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De Moestuindagen van Hex pakken elk jaar uit met plantaardige bijzonderheden. Dit jaar ontdekten bezoekers er een schimmelziekte die de maïsoogst bedreigt, maar die zó lekker is dat ze Mexicaanse truffel wordt genoemd.

Landbouwers zijn beducht voor aantasting van hun maïs door builenbrand, een schimmelziekte. Tot vuistgrote 'paddestoelen' zetten zich daarbij vast op zowel stengel, bladeren als maïskorrels. De oogst gaat daarbij grotendeels verloren. In nog jonge toestand geoogst, zijn deze paddestoelen echter eetbaar. Alleen is er niemand die daar in onze streken aan denkt.

Tijdens de Moestuindagen van Hex willen ze dat veranderen. Ze nodigden er Jane Levi uit, de voorzitster van het Oxford Symposium on Food and Cookery, een vereniging die onderzoek stimuleert naar herkomst en bijzonderheden van voeding. Blijkt dat de Azteken en oude Amerikaanse indianenstammen deze schimmel naar waarde wisten te schatten. Zij gaven hem de naam huitlacoche of cuitlacoche.

In de moderne wereldkeuken kreeg hij ondertussen de naam 'Mexicaanse truffel'. Zijn smaak: een kruising tussen paddestoel en maïs, met een gerookte bijsmaak. Kleinschalige landbouwbedrijven telen de met schimmel besmette maïs en de voedingsindustrie biedt ondertussen ook huitlacoche in blik aan. Een van de meest makkelijke gerechten waarin de Mexicaanse truffel verwerkt kan worden is roerei.

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek