nieuws

Van den Bossche overweegt steaks nauwer te definiëren

nieuws
De ene chateaubriand is de andere niet. Freya Van den Bossche (sp.a) gaat daarom onderzoeken of het nodig is om te definiëren wat een chateaubriand is. "Bij veel beenhouwers struikel je over de restaurantsteaks en familiebiefstukken. Die fantasienamen geven de consument daarover geen enkele informatie. En hetzelfde liedje met namen als chateaubriand en tournedos", zegt de Oostendse slager Willy Deschildre die de kat de bel aanbond bij kamerlid Bart Tommelein (Open VLD).
22 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
De ene chateaubriand is de andere niet. Freya Van den Bossche (sp.a) gaat daarom onderzoeken of het nodig is om te definiëren wat een chateaubriand is. Vandaag bestaat er geen echte reglementering waardoor de consument vaak wordt misleid. De Oostendse slager Willy Deschildre (56) is tevreden met de verkennende consultatieronde die minister Van den Bossche plant. De West-Vlaming maakt zich al langer druk over de vaak nietszeggende namen in veel koeltogen.

"Bij veel beenhouwers struikel je over de restaurantsteaks en familiebiefstukken. Maar welk soort vlees koop je dan? Die fantasienamen geven de consument daarover geen enkele informatie. En hetzelfde liedje met namen als chateaubriand en tournedos. Die misleiden alleen maar", zegt Deschildre. De slager uit Oostende vond gehoor bij volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open VLD). In de kamercommissie Bedrijfsleven pleitte die woensdag voor meer duidelijkheid.

"Als men benamingen gebruikt als chateaubriand, dan doen die veronderstellen dat het over kwaliteitsvol vlees gaat terwijl het in werkelijkheid soms over tweedekeus vlees gaat''. Tommelein is geen voorstander van een ingewikkelde reglementering. "Ik vraag alleen een duidelijke affichering en informatie over welk vlees de consument koopt. Het zou al een hele stap vooruit zijn als er duidelijk gemaakt zou worden of het vlees van een stier of een koe komt. Het vlees van een koe is beter dan dat van een stier".

Volgens de minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche zijn het aantal klachten over de benaming van vlees erg beperkt. "Maar de consument heeft recht op duidelijke informatie", klonk het.(MP)

Eerdere berichgeving over de benaming van rundsvlees: 21/9/06: EU presenteert voorstel over benaming van kalfsvlees

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek