Twee op drie bakkers niet in orde met hygiëneregels
nieuwsDe ruim 500 inspecteurs van het Voedselagentschap bewaken alles samen zo'n 250.000 controlepunten in België. Die krijgen ze natuurlijk niet allemaal gecontroleerd, dus kiezen ze elk jaar een ruime steekproef uit. Zo werden vorig jaar 1.958 (20,5%) van alle 9.539 bakkerijen in België bezocht, 8.234 (13,5%) van alle 61.026 horecazaken en 2.357 (16%) van alle grootkeukens.
Het waren de bakkerijen die het slechtst uit de controles kwamen. Ruim twee derde (67%) van alle bakkerijen was niet in orde met de hygiënevoorschriften van de overheid. In totaal werden er 9 bakkerszaken tijdelijk en 18 definitief gesloten. Reden voor die definitieve sluitingen: "zware gebreken die de gezondheid van de consument in gevaar kunnen brengen".
De sector van de grootkeukens deed het een beetje beter: 61,4 procent van de onderzochte etablissementen voldeden niet aan de hygiëneregels, één zaak werd gesloten. De horeca scoorde procentueel het best: maar 60,9 procent van de onderzochte zaken voldeed niet op hygiënevlak. Maar in absolute cijfers scoort de sector het slechtst: 17 tijdelijke en 79 definitieve sluitingen.
"De percentages in deze drie sectoren zijn erg hoog, maar de inbreuken zijn niet altijd even ernstig", zegt de woordvoerder van het Voedselagentschap. "Het gaat om de kwaliteit van de vetten in de keuken, onnauwkeurigheden bij de afvalverwerking, enz. Bovendien controleren wij voornamelijk zaken die bij voorbaat al een grotere kans op inbreuken vertegenwoordigen".
Bron: Het Belang van Limburg