Trichinose ontdekt bij everzwijn in Wallonië
Trichinen, of wormen, zijn parasieten waarvan de larven onder andere vlees van varkens en everzwijnen kunnen besmetten. Omdat de karkassen van varkens, paarden en everzwijnen in de slachthuizen op de parasiet worden onderzocht, komen aandoeningen bij mensen door het eten van besmet vlees, zeer zelden voor.
"Toch kan een besmetting bij de mens, die doorgaans goedaardig is en onopgemerkt verloopt, soms spijsverteringsstoornissen, algemene symptomen, zoals koorts, oedeem, bloeduitstorting of spierpijn, en in zeldzame gevallen zelfs hersen- of hartspierontsteking veroorzaken", aldus Pascal Houbaert van het Voedselagentschap. Om de parasiet te doden moet het vlees helemaal worden gekookt of doorbakken of gedurende vijftien dagen worden bewaard bij een temperatuur van -15 graden Celcius.
Het Voedselagentschap herinnert eraan dat alle stukken wild die in een slagerij of restaurant worden verkocht vooraf aan een veterinaire keuring zijn onderworpen. Alleen de overdracht van kleine hoeveelheden wild van een jager aan een consument valt niet onder dit voorschrift. In dit geval wordt de consument geacht te weten dat het wild geen enkele officiële keuring heeft ondergaan.
Bron: Belga