nieuws

Test-Aankoop: "Nog te veel sulfiet in voeding"

nieuws
Er zit nog steeds te veel sulfiet in onze voeding. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerde studie van Test-Aankoop. Sulfiet is een bewaarmiddel waarvan het gebruik aan beperkingen is onderworpen. Volgens Test-Aankoop valt daar in de praktijk weinig van te merken. De consumentenorganisatie wil nu dat sulfiet enkel wordt toegestaan als er geen alternatief voorhanden is.
18 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Er zit te veel sulfiet in onze voeding. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerde studie van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Sulfiet is een bewaarmiddel waarvan het gebruik aan beperkingen is onderworpen. Volgens Test-Aankoop valt daar in de praktijk weinig van te merken.

Sulfiet is een bewaarmiddel dat het beschimmelen en gisten van voedsel afremt. Zo vermijdt het onder andere dat vlees bruin gaat kleuren. Maar de bewaarmiddelen hebben ook een schadelijk effect: ze kunnen een tekort aan vitamine B1 veroorzaken en astmatische reacties en allergieën in de hand werken.

Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat 34 van de 93 onderzochte voedingsproducten sulfiet bevatten. De helft van de 34 voedselstalen met sulfiet mocht eigenlijk niet verkocht worden. Zeker kinderen gebruiken regelmatig meer dan de aanvaarbare dagelijkse hoeveelheid, wat kan leiden tot vitaminetekorten, astmatische reacties en pseudo-allergieën.

Test-Aankoop trof onder meer sulfiet aan in twaalf stalen van gehakt vlees en garnalen. In die producten is het gebruik van sulfiet verboden. Op de verpakking van vijf andere stalen was niet vermeld dat er sulfiet inzat. Test-Aankoop wil nu dat sulfiet enkel wordt toegestaan als er geen alternatief voorhanden is. De regeling zou ook strenger moeten worden, onder meer over de dagelijkse toegelaten hoeveelheid sulfiet voor kinderen.

Bron: VRT/De Standaard/De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek