"Stijging broodprijs is overdreven"
nieuws"De prijs van tarwe stijgt, maar met niet meer dan twee cent per kilogram. Om een brood te maken, heb ik een halve kilo bloem nodig. Dat betekent dat mijn brood één cent meer zal kosten. Waarom moet ik het dan tien cent opslaan?", vraagt bakker Cop zich af. "Vorige week berichtten de media over de mislukte tarweoogst, maar dat is niet waar. De oogst zal wel een half jaar moeten opgeborgen worden om te drogen, maar daarom hoeft de prijs niet te stijgen. De bloemmolens profiteren daar alleen maar van".
Ook de hoge energieprijzen zijn volgens Cop overdreven. "Toen ik in 2000 begon, heb ik bij alle energie-instanties geïnformeerd naar de toekomstperspectieven. Bij Electrabel hebben ze me gezegd dat gas onbetaalbaar zou worden". Dus investeerde de bakker in elektriciteit. De prijs van elektriciteit is de voorbije zes jaar niet gestegen. "Een elektriciteitsoven is na een half uur opgewarmd. Bij een gasoven duurt dat drie uur. Ik heb mijn investering al lang terugverdiend. Als mijn kosten niet stijgen, waarom moet ik dan mijn prijs verhogen"?
Twee jaar geleden is de vaste broodprijs afgeschaft om de concurrentie onder de bakkers aan te zwengelen. Sindsdien is het verboden om afspraken te maken. "Toch heb ik deze week al twaalf telefoontjes gekregen van bakkers uit de streek: Wat gaan we doen? Gaan we allemaal stijgen? Compleet tegen de wet in dus. Ze vinden dat ik mijn prijzen mee moet laten stijgen, maar dat doe ik niet. Ik moet mijn winstmarges toch niet verhogen omdat andere bakkers hogere kosten hebben?", vraagt Rudy Cop zich af.
Ook van de concurrentie van de supermarkten ondervindt de Westmalse bakker niet veel hinder. "Door de lagere prijs dwing ik mijn klanten om niet naar een supermarkt te gaan. Ze komen van overal om tien broden te kopen en in te vriezen. Daardoor verkoop ik meer en gaat mijn omzet omhoog. Ik moet mijn klanten toch niet naar de supermarkt sturen omdat een andere bakker niet anders kan dan zijn prijs te verhogen? De bakkersbond oefent nog altijd controle uit op de prijzen. Dat is fout. Ze moeten de bakkers hun eigen individuele concurrentie laten voeren".
Bron: De Standaard