Spaanse vissers hebben ansjovisbestanden weggevist
nieuwsDit jaar stuikte de vangst ineen. Terwijl de vissers in de jaren zestig nog tot 80.000 ton van de Europese ansjovis (Engraulis encrasicolus) per jaar aan land brachten, was dat in 2005 teruggelopen tot slechts 160 ton. Over het gehele jaar gerekend was dat nog slechts een halve procent van het vroegere vangstquotum.
De EU-commissie gelastte een stopzetting van de ansjovis-visvangst voor onbepaalde duur. Volgens wetenschappers komt die beslissing mogelijk rijkelijk te laat. "Niemand kan voorspellen of de bestanden zich ooit zullen herstellen", zei biologe Villamor. Ansjovis uit de Cantabrische Zee geldt als delicatesse. De tot 15 centimeter lange vissen worden voor het merendeel ingezouten en tot ansjovis-filets verwerkt. De ansjovis is een haringvis (Clupea), die in de Middellandse Zee en voor de kusten van West-Europa voorkomt.
Lees ook: geVILT: "Onze kabeljauw is weggezwommen"
Bron: Belga