nieuws

Spaanse misoogst maakt olijfolie flink duurder

nieuws
De internationale marktprijs van olijfolie is het voorbije jaar met 80 procent gestegen wegens een slechte oogst en een stijgend verbruik. In welke mate de prijsstijging wordt doorgerekend aan de Belgische consument, hangt af van de winkelier en het merk. "Bij ons kost de goedkoopste olijfolie nu 3,90 euro per liter, precies 80 procent meer dan vorig jaar", erkent een warenhuis. Het gaat steeds om extra zuivere olijfolie na eerste persing, de beste en meest gebruikte soort.
29 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
De internationale marktprijs van olijfolie is het voorbije jaar met 80 procent gestegen wegens een slechte oogst en een stijgend verbruik. In welke mate de prijsstijging wordt doorgerekend aan de Belgische consument, hangt af van de winkelier en het merk. "Bij ons kost de goedkoopste olijfolie nu 3,90 euro per liter, precies 80 procent meer dan vorig jaar", erkent een warenhuis. Het gaat steeds om extra zuivere olijfolie na eerste persing, de beste en meest gebruikte soort.

De belangrijkste oorzaak voor de prijsstijging is de magere oogst in Spanje. Het land is veruit de grootste olijfolieproducent ter wereld met een marktaandeel van 50 procent. Maar een extreem droge zomer heeft er voor de slechtste oogst in jaren gezorgd. De belangenvereniging International Olive Oil Council (IOOC) denkt dat de wereldjaarproductie nu zal terugvallen tot 2,6 miljoen ton, tegen 3 miljoen ton vorig jaar.

Het verbruik van olijfolie is de laatste jaren fors toegenomen. Steeds meer Belgen wisselen om gezondheidsredenen boter in voor olijfolie bij het bakken en braden. Olijfolie wordt ook populairder om salades op smaak te brengen. "Voorlopig zien we de verkopen nog steeds stijgen", zegt Jean-Pierre Roelandts, de commercieel directeur van Colruyt. Het IOOC verwacht evenwel een terugval van het wereldwijde verbruik met 5 procent.

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek