Spaanse misoogst maakt olijfolie flink duurder
nieuwsDe belangrijkste oorzaak voor de prijsstijging is de magere oogst in Spanje. Het land is veruit de grootste olijfolieproducent ter wereld met een marktaandeel van 50 procent. Maar een extreem droge zomer heeft er voor de slechtste oogst in jaren gezorgd. De belangenvereniging International Olive Oil Council (IOOC) denkt dat de wereldjaarproductie nu zal terugvallen tot 2,6 miljoen ton, tegen 3 miljoen ton vorig jaar.
Het verbruik van olijfolie is de laatste jaren fors toegenomen. Steeds meer Belgen wisselen om gezondheidsredenen boter in voor olijfolie bij het bakken en braden. Olijfolie wordt ook populairder om salades op smaak te brengen. "Voorlopig zien we de verkopen nog steeds stijgen", zegt Jean-Pierre Roelandts, de commercieel directeur van Colruyt. Het IOOC verwacht evenwel een terugval van het wereldwijde verbruik met 5 procent.
Bron: De Tijd