nieuws

Spaanse bietentelers houden voorlopig stand

nieuws
In het seizoen 2006-2007 verwachten de Spaanse suikerproducenten evenveel te produceren als de afgelopen jaren. Dat zegt suikerspecialist David Erice van de organisatie van kleine boeren UPA. De reactie van onder meer de Spaanse bietensector op de suikerhervorming wordt door andere landen in de Europese Unie met argusogen gevolgd omdat het rendement van de bietenteelt er in de toekomst gedeeltelijk zal afhangen van de productiedaling in perifere landen.
24 januari 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
In het seizoen 2006-2007 verwachten de Spaanse suikerproducenten evenveel te produceren als de afgelopen jaren. Dat zegt suikerspecialist David Erice van de organisatie van kleine boeren UPA. De reactie van onder meer de Spaanse bietensector op de suikerhervorming wordt door andere landen in de Europese Unie met argusogen gevolgd omdat het rendement van de bietenteelt er gedeeltelijk zal afhangen van de productiedaling in perifere landen.

Volgens Jesús Rivera van de landbouworganisatie Asaja zullen de bietentelers het komend groeiseizoen evenveel inzaaien als voorheen. "De boeren hebben nauwelijks alternatieven voor de bietenteelt. Als de productie komend seizoen lager uitvalt dan komt dat niet door het Europese suikerbeleid, maar door de droogte", aldus Erice van UPA.

De Spaanse landbouworganisaties verwachten dat de eerste effecten van de hervorming pas in 2007-2008 zichtbaar worden. Erice rekent erop dat de teelt pas over vijf jaar scherp zal dalen. "Misschien wordt de beoogde daling van vijftig procent niet gehaald, maar er zal wel aanzienlijk minder suiker geproduceerd worden dan de één miljoen ton van nu".

Hoe kijkt de suikerindustrie tegen de nabije toekomst aan? Directeur Rafael Pastor van de vereniging van suikerfabrikanten houdt zich op de vlakte: "Wij proberen ons aan te passen aan de nieuwe norm uit Brussel", zegt Pastor. Ondertussen voert hij overleg met de landbouworganisaties. Ook zij nemen volgens hem een afwachtende houding aan. Maar één ding staat voor hem vast. "Zolang er bieten geteeld worden, blijven we produceren", zegt Pastor.

Landbouworganisaties keren die redenering om. "De industrie bepaalt mee hoeveel bietenteelt er op termijn overblijft", denkt akkerbouwspecialist David Erice. "Nabijheid van de verwerkende industrie acht hij van wezenlijk belang voor de overlevingskansen van de sector".

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek