Sojaconsumptie vermindert risico op hersenbloeding
nieuwsIn de Japanse studie werden de voedingsgewoonten van de voorbije vijf jaar van 201 mensen die een hersenbloeding hadden vergeleken met die van 201 anderen. Alle deelnemers waren tussen 30 en 79 jaar oud. Bij mensen met een hoge sojaconsumptie - vier of meer consumpties per week - stelden de onderzoekers een risicodaling van 54 procent op een hersenbloeding vast, in vergelijking met mensen die weinig of geen soja consumeerden.
"Deze bevindingen suggereren dat een voeding die veel sojaproducten bevat bescherming kan bieden tegen hersenbloedingen", luidt het. De invloed van soja op hersenbloedingen zal nog verder worden onderzocht. In België worden elk jaar honderden mensen het slachtoffer van een hersenbloeding, die ontstaat als er een bloedvat in de hersenen openbarst. Deze hersenaandoening treedt meestal op tussen het veertigste en vijfenveertigste levensjaar.
Meer informatie: WHO Monica Project
Bron: Belga