Snacks uit fruitafval volgend jaar op de markt
nieuwsVia extrusie-technologie worden de rijpe restproducten verwerkt. Extrusie is het persen van een vloeibare massa door een vormplaat, gevolgd door afkoeling. Het project loopt al 3 jaar. Momenteel wordt een grotere extrusiemachine getest om grootschalige commerciële productie aan te kunnen.
Volgens projectleider professor Paul Ainsworth worden de beste delen van fruit of groenten vaak weggegooid ofwel dienen ze voor de veevoederindustrie: de schillen en de pulp van citrusfruit, de steel van broccoli, de schillen van de ui. Die delen bevatten juist veel belangrijke fytochemische stoffen en veel kleur- en smaakstoffen. Na extrusie van de restproducten kunnen er verschillende vormen van worden geperst.
Er heeft zich inmiddels een fabrikant bij de onderzoekers gemeld die geïnteresseerd is in het op de markt brengen van de snacks. De eerste testen bij 152 consumenten waren hoopvol: de producten smaken fantastisch, bevatten weinig vet, geen zout en de zo belangrijke anti-oxidanten blijven bewaard tijdens het extrusieproces. Ook voor diervoeders zouden er veelbelovende mogelijkheden zijn.
Bron: FoodHolland