nieuws

"Slechts uitzonderlijk antibioticaresidu's in vlees"

nieuws
Uit controles die het Voedselagentschap de afgelopen jaren uitvoerde op vlees blijkt dat residu's van antibiotica nog slechts uitzonderlijk voorkomen. Wat het algemeen bewakingsprogramma betreft, is er een daling van het aantal niet-conforme resultaten. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister Rudy Demotte op een schriftelijke vraag van senator Hugo Vandenberghe (CD&V).
21 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Uit controles die het Voedselagentschap de afgelopen jaren uitvoerde op vlees blijkt dat residu's van antibiotica nog slechts uitzonderlijk voorkomen. Wat het algemeen bewakingsprogramma betreft, is er een daling van het aantal niet-conforme resultaten. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister Rudy Demotte op een schriftelijke vraag van senator Hugo Vandenberghe (CD&V).

In het kader van de algemene controles bleken in 2001 42 van de 5.315 stalen (0,7 procent) rund-, varkens-, schaap- en pluimveevlees en melk niet conform, in 2005 10 van de 3.580 stalen (0,2 procent). In de periode 2001-2006 (eerste vijf maanden) werden de meeste niet-conforme stalen gevonden bij varkensvlees (28 op 11.549 controles of 0,2 procent) en rundvlees (25 op 3.403 controles of 0,7 procent). Bij controles in verdachte gevallen bleken 438 van de 21.165 niertesten bij runderen positief (2 procent) en 151 van de 21.020 testen bij varkens (0,7 procent).

"Voor de dierlijke productie tonen de cijfers van het globaal bewakingsprogramma aan dat residu's van antibiotica eerder uitzonderlijk worden aangetroffen. Voor melk wordt dat ook bevestigd door de systematische bemonstering van elke levering. Dit laag niveau heeft geleid tot een daling van het aantal genomen monsters. Niettemin bewijzen de aantallen genomen monsters dat bij de keurders een grote waakzaamheid heerst op dit vlak. Deze aanpak blijft gehandhaafd", aldus Demotte.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek