nieuws

"Rood vlees verhoogt kans op borstkanker"

nieuws
De consumptie van rood vlees verhoogt de kans op borstkanker. Dat meldt de Amerikaanse onderzoeker Eunyoung Cho in het blad Archives of Internal Medicine. Een mogelijke oorzaak zijn kankerverwekkende stoffen zoals heterocyclische amines, die tijdens het koken of grillen van rood vlees worden aangemaakt. Andere mogelijke boosdoeners zijn groeihormonen die in de VS, maar niet in Europa, aan veevoeder worden toegevoegd.
16 november 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
De consumptie van rood vlees verhoogt de kans op borstkanker. Dat meldt de Amerikaanse onderzoeker Eunyoung Cho in het blad Archives of Internal Medicine. Een mogelijke oorzaak zijn kankerverwekkende stoffen zoals heterocyclische amines, die tijdens het koken of grillen van rood vlees worden aangemaakt. Andere mogelijke boosdoeners zijn groeihormonen die in de VS, maar niet in Europa, aan veevoeder worden toegevoegd.

De studiegroep van onderzoeker Cho bestond uit 90.000 vrouwen tussen 26 en 46 jaar oud. Op geregelde basis vulden zij vragenlijsten in over hun voeding en levensstijl. Het onderzoek liep over acht jaar. Van de bevraagden kregen 714 vrouwen een agressieve vorm van borstkanker. Tegen het einde van het onderzoek hadden 1.021 vrouwen borstkanker. Aten de vrouwen anderhalve portie rood vlees per dag, zo wees het onderzoek uit, dan verdubbelde hun kans op borstkanker in vergelijking met vrouwen die wekelijks maximaal drie keer vlees consumeerden.

Meer informatie: Archives of Internal Medicine

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek