Remo-Frit wil aardappelschillen omzetten in ethanol
nieuwsSinds de opening van de vestiging in de kmo-zone Aven Ackers vijf jaar geleden kent het Verrebroekse bedrijf Remo-Frit een spectaculaire groei. Jozef Van Remoortel begon het succesverhaal als landbouwer, die op het originele idee kwam om vers gesneden aardappelen te leveren aan onder meer frituren en restaurants. Later kwamen daar ook geschilde kookaardappelen en krieltjes bij voor grootkeukens.
De firma is intussen ook buiten de landsgrenzen actief en heeft al twee verdeelcentra in Frankrijk en Nederland. Remo-Frit gaat nu haar marktaandeel nog verstevigen door ook voorgekookte aardappelen aan de man te brengen. Hiervoor werd een nieuw bedrijf opgetrokken vlak naast het bestaande gebouw. "We zijn nu de enige fabriek in België die voorgekookte aardappelen produceert", zegt zaakvoerder Jozef Van Remoortel. "De nieuwe vestiging heeft ook gevolgen voor de tewerkstelling. We hebben zo'n 13 extra mensen kunnen aanwerven. In totaal hebben we nu al een personeelsbestand van 70".
Terwijl het nieuwe bedrijf pas in gebruik is, liggen er op de tekentafel al plannen voor een derde uitbreiding. Hiervoor kocht Remo-Frit een perceel van 5.500 vierkante meter. Het is de bedoeling om er een bio-ethanolinstallatie op te starten. "Deze biobrandstof kan afhankelijk van de zuiverheid gebruikt worden als vervangmiddel voor diesel", legt Van Remoortel uit. "We gaan de bio-ethanol produceren uit aardappelschillen. Van de aardappelen die we hier verwerken zal dus echt niks verloren gaan".
Nu al wordt een deel van de aardappelschillen verwerkt tot biogas. "Door de forse uitbreiding van onze activiteiten hebben we echter meer aardappelschillen dan de biogasinstallatie aan kan. Vandaar het idee om er biobrandstof van te maken", vervolgt Van Remoortel. "Het project zit nu in een studiefase maar we willen het op korte termijn realiseren".(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws