"Proefstation voor Groenteteelt opnieuw tijd vooruit"
nieuwsEen verwarmingssysteem dat overtollige warmte kan opslaan voor later gebruik, gesloten watercircuits, energieschermen in de serres en binnenkort een volautomatisch weerstation van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI): de nieuwbouw van het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver is op technisch vlak zonder meer uitgerust met het neusje van de zalm. "Op de locatie aan de Binnenweg waren we niet meer up-to-date. Met de faciliteiten waarover we hier beschikken, nemen we op technisch vlak opnieuw een voorsprong", aldus directeur Raf De Vis.
Het onderzoekscentrum probeert de tuinders uit de regio een antwoord te geven op hun vragen rond teelttechnieken, bemesting en irrigatie, gewasbescherming, afvalverwerking, rassenkeuze en klimaatsturing. "Als we goed praktijkonderzoek en toegepast wetenschappelijk onderzoek willen voeren en de sector goed advies willen leveren, moeten we de tijd steeds vooruit zijn. Op onze nieuwe locatie is dat helemaal het geval. We beschikken zelfs over een serre waar sla op hydrocultuur wordt geteeld. In Vlaanderen zijn er momenteel nog maar zes tuinders die op deze manier werken", geeft Raf De Vis aan.
Naast de serres voor onderzoek naar de teelt van tomaten, paprika's, komkommers en sla, is ook ruimte voorbehouden voor een proefterrein voor vollegrondgroenten zoals prei en bloemkool. "Ons proefterrein voor vollegrondgroenten aan Muilshoek behouden we. Dat wordt voortaan aangewend voor onderzoek naar plagen en ziekten bij teelten. Met het proefterrein bij onze nieuwbouw moeten we geen proeven meer doen op terreinen van land- en tuinbouwers, zoals in het verleden het geval was", zegt De Vis nog.
Aan de nieuwbouw van het nieuwe Proefstation voor de Groenteteelt hangt een prijskaartje van ruim tien miljoen euro. De helft daarvan is bekostigd door de land- en tuinbouwsector, de andere helft met subsidies van de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.(KS)
Meer informatie: Nieuwbouw Proefstation voor de Groenteteelt
Bron: Gazet van Antwerpen