Ongezond eten blijkt even slecht te zijn als roken
nieuwsHet RIVM gebruikt de term daly's (disability adjusted life years) om de eenheden van gezondheid die worden ingeboet, aan te duiden. Ze meten hoeveel gezondheid je verliest met ongezond of onveilig eten. "Mensen liggen meer wakker van veilige voeding dan van gezonde voeding", zegt André Henken, directeur Voeding van het RIVM, "terwijl ze meer gezondheid verliezen door dat laatste dan door dat eerste. Door onveilige etenswaren verliezen we 1.500 à 4.000 daly's per jaar, maar door ongezond te eten kan dat oplopen tot 450.000 daly's.
Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlanders op een aantal vlakken wel vooruitgang boeken. Ze eten nog altijd te veel verzadigde en transvetten en te weinig vis, maar daar zijn de trends gunstig. Terwijl we ongeveer 200 gram groenten en evenveel fruit moeten eten per dag, eet de Nederlander maar een 120 gram groenten en 100 gram fruit en dat aantal daalt nog.
En dat eist levens, zegt de studie, zo'n 13.000 per jaar. Die dodenaantallen, plus het aantal levensjaren dat we erdoor verliezen, maakt dat ongezond eten even schadelijk is als roken. "De levensverwachting stijgt al een hele tijd. Maar als deze trend van ongezond eten en te veel eten zich doorzet, zouden we binnenkort wel eens tot een daling van de levensverwachting kunnen komen", vreest Henken. "Nochtans is het niet zo moeilijk om heel wat van die gezondheid terug te winnen. Als iedereen drie kilo zou afvallen, zou een vierde van de sterfgevallen en zware ziekten kunnen vermeden worden".
Bron: De Morgen