Nieuwe varkensorde promoot smout
nieuws"We willen vergeten gebruiken tot leven brengen. Maar het varken moet daarbij steeds centraal staan", zegt Jackie Claeys, samen met Remi Van de Veire en Guido Van der Eecken stichter van de orde. De keuze voor varkens, de spotnaam van de Oosteeklonaars, is logisch. Mogelijk is die bijnaam een verwijzing naar de vele kleine veehouders die het met een of twee varkens moesten stellen.
"Op de jaarmarkt, op maandag 19 september, komen we voor het eerst naar buiten met potjes vers smout", luidt het bij de orde. "Tijdens die jaarmarkt zullen de leden van de orde een bereiding demonstreren. Dat wordt zeker een attractie voor de schoolkinderen, al zullen er sommigen wel hun neus voor ophalen". Tot de jaren zestig kwam smout nog redelijk veel op tafel. In de betere restaurants wordt het weer geserveerd bij een broodje.
Wat er na de smout nog gaat volgen is nog niet duidelijk. "We willen de culinaire toer opgaan omdat er daar wel wat mogelijkheden liggen. Daarvoor zijn we nog op zoek naar oud-slagers, die het traditionele slachten en de specifieke lokale bereidingen nog kennen. Maar we denken ook aan heemkundige of folkloristische activiteiten. In Wallonië bestaat er ook een vereniging die iets doet met varkens. Misschien zit er wel een verbroedering in", klinkt het enthousiast.
Bron: Het Nieuwsblad