Nieuw traceringssysteem doorheen hele voedselketen
nieuwsHet systeem dat door Nutreco "NuTrace" is gedoopt, laat bijvoorbeeld toe om na te gaan welke transporteur, varkenshouder of slachter in aanraking is gekomen met een bepaald varken. Of bij welke veehouders het tarwe is terecht gekomen dat met een bepaald schip werd aangevoerd. "Vroeger kostte ons dat 2 tot 3 dagen zoekwerk, nu duurt het amper 10 seconden", zegt Kees Bink van Nutreco.
België beschikt al langer over een traceringssysteem dat de vleesketen in kaart brengt, Sanitel, maar dat beperkt zich tot levende dieren en stopt aan het slachthuis. Wat er daarna met het vlees gebeurt, is voorlopig de verantwoordelijkheid van de sector zelf. In 2005 wordt trouwens een nieuwe Europese regelgeving van kracht, die de traceerbaarheid van voedsel, voeder en voedselproducerende dieren verplicht maakt, zowel op vlak van productie, verwerking en distributie. Het gros van de kosten zal gedragen moeten worden door de sector.
Veevoederfabrikanten en voedingsindustrie hebben intussen niet stil gezeten. Ze hebben controlesystemen en kwaliteitslabels ontwikkeld, maar totnogtoe is er geen systeem dat al die gegevens verzamelt en dus een idee geeft van de ganse sypply chain, zegt Wim Jansen van Intentia.
Lees ook: geVILT: "Strijd om voedselveiligheid niet gestreden"
Bron: Belga