nieuws

Nederlands project wil voedselverspilling inperken

nieuws
Op wereldvlak wordt een vierde van de gefabriceerde voeding weggegooid. De consument kiepert tientallen kilo's eetwaren weg, terwijl de voedingsindustrie door de onvoorspelbaarheid van de vraag tonnen voedsel moet vernietigen. Het Nederlandse project Fresh on Demand wil de verspilling van voedsel nu drastisch terugschroeven. Het project is een samenwerking tussen de Wageningen Universiteit, de Nederlandse overheid, IBM en de voedingsindustrie.
25 juli 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Op wereldvlak wordt een vierde van de gefabriceerde voeding weggegooid. De consument kiepert tientallen kilo's eetwaren weg, terwijl de voedingsindustrie door de onvoorspelbaarheid van de vraag tonnen voedsel moet vernietigen. Het Nederlandse project Fresh on Demand wil de verspilling van voedsel nu drastisch terugschroeven. Het project is een samenwerking tussen de Wageningen Universiteit, de Nederlandse overheid, IBM en de voedingsindustrie. Het is de eerste keer dat bedrijven door heel de keten gaan samenwerken om de vraag beter op het aanbod af te stemmen en de voedselverspillng in te perken.

Nederlanders gooien een derde van hun voedsel weg. Huishoudens verspillen zo'n 110 tot 165 kilo voedingswaren of 1,9 à 2,8 miljard euro per jaar, terwijl de voedingsindustrie gemiddeld voor 2 miljard euro aan voedsel wegdoet. Die cijfers komen van de Wageningen Universiteit die mee aan de basis ligt van het project. Concreet wil het ambitieuze project de kosten van de voedselderving met 1,2 miljard euro per jaar verminderen. Het percentage verspilling bij bedrijven zou gereduceerd moeten worden tot 40 procent bij het bedrijfsleven en 25 procent bij de huishoudens.

Voor Vlaanderen zijn wat voedselderving betreft, geen cijfers bekend. Uit een onderzoek in 2004 van het Brussels Instituut voor Milieubeheer op de vuilniszakken van 269 gezinnen bleek dat jaarlijks ongeveer 40 kilogram voeding per huishouden wordt weggegooid. Uit cijfers van de Intercommunale Maatschappij voor Openbare Gezondheid in het gewest Kortrijk (Imog) bleek dan weer dat een gemiddeld Belgisch gezin in 2004 gemiddeld 165 kilogram eten per jaar in de vuilnisbak gooit. Die 165 kilo zou voor maar liefst 330 euro staan.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek