nieuws

Nederlanders wagen wereldrecordpoging insecten eten

nieuws
Zelf is Marcel Dicke nogal gediend van sprinkhaan: "Grote beesten, met behoorlijk wat vlees aan het achterlijf. Lekker sappig. Smaakt een beetje naar garnaal". Dicke is professor insectenkunde aan de universiteit van Wageningen, dus dat verklaart wel wat. Toch wil hij zijn culinaire voorkeur met zoveel mogelijk mensen delen: op 23 september organiseert hij een wereldrecordpoging insecten eten. "Ik hoop op 1.000 deelnemers".
14 september 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Zelf is Marcel Dicke nogal gediend van sprinkhaan: "Grote beesten, met behoorlijk wat vlees aan het achterlijf. Lekker sappig. Smaakt een beetje naar garnaal". Dicke is professor insectenkunde aan de universiteit van Wageningen, dus dat verklaart wel wat. Toch wil hij z'n culinaire voorkeur met zoveel mogelijk mensen delen: op 23 september organiseert hij een wereldrecordpoging insecten eten. "Ik hoop op 1.000 deelnemers".

Van 18 tot 23 september staat de landbouwuniversiteit van Wageningen helemaal in het teken van de insecten. Met 'City of Insects' wil organisator Dicke in heuse festivalsfeer zoveel mogelijk bezoekers van hun afkeer van insecten afhelpen. "Insecten ruimen onze rommel op, vormen voedsel voor bijvoorbeeld vogels. Een Amerikaanse studie becijferde onlangs dat insecten economisch zeer waardevol zijn: ze leveren omgerekend evenveel diensten als de oorlog in Irak kost".

En ook al zijn insecten onbekend en onbemind, we zijn er intiemer mee verbonden dan we zelf zouden durven denken: "Men heeft berekend dat iedereen gemiddeld een halve tot één kilo insecten per jaar opeet. Dat komt zo: appelen die afgekeurd worden wegens te veel wormen, daar maakt men appelmoes van. Hetzelfde geldt voor pindakaas, tomatenpuree en elke vorm van geperst fruit of groenten. Niet dat je je daar zorgen over moet maken. Die insecten zijn een uitstekende eiwitbron - en daarom is appelmoes gezonder dan appelen", aldus Dicke.

Insecten maken zich verder ook medisch nuttig - maden die in ziekenhuizen helpen bij wondheling - maar zijn ook kosmetisch onontbeerlijk: "De rode kleur in lippenstift komt van de schildluis. Idem voor de rode M&M's én voor Campari. Onze afkeer voor insecten eten is eigenaardig, want 80 procent van de wereldbevolking eet ze als lekkernij", weet de professor. "Het zit tussen de oren. En het is maar hoe je het benoemt: net nog een kind horen zeggen dat het geen koe of varken eet, alleen maar hamburger".

Meer informatie: City of Insects

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek