nieuws

Nauwelijks pasta pesto door povere basilicumoogst

nieuws
Genua, de Italiaanse stad die bekend staat om zijn pesto, vreest dat er de komende maanden maar weinig pasta pesto gegeten zal kunnen worden. De komende basilicumoogst belooft immers allesbehalve goed te zijn. Door droogte en hagelstormen zou zowat 80 procent van de oogst verloren zijn gegaan. Boeren schatten de schade op meer dan 4 miljoen euro. In totaal zou liefst 15 vierkante kilometer basilicumvelden en serres vernield zijn.
26 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
Genua, de Italiaanse stad die bekend staat om zijn pesto, vreest dat er de komende maanden maar weinig pasta pesto gegeten zal kunnen worden. De komende basilicumoogst belooft immers allesbehalve goed te zijn. Door droogte en hagelstormen zou zowat 80 procent van de oogst verloren zijn gegaan. Boeren schatten de schade op meer dan 4 miljoen euro. In totaal zou liefst 15 vierkante kilometer basilicumvelden en serres vernield zijn.

De slechte oogst zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de bekende pesto alle Genovese. Die pesto, die door de Europese Unie erkend is als streekproduct, moet immers gemaakt worden met basilicum uit Liguria, de streek rond Genua. Verwacht wordt dat heel wat bestellingen van delicatessewinkels en supermarkten overal ter wereld veel te laat of zelfs helemaal niet zullen aankomen. Ook restaurants zullen lang op basilicum moeten wachten.

Giampaolo Belloni, eigenaar van restaurant Zeffirino in Genua, vertelde al aan de Britse krant The Times dat de basilicumprijzen sinds de verwoesting van de oogst de hoogte waren in geschoten. Andere basilicum voor de pesto gebruiken heeft volgens de kenners geen zin: enkel de basilicum uit de streek rond Genua is zo pittig van smaak.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek