Monsanto werkt aan gezondere sojaolie
nieuwsIn de Verenigde Staten is er veel aandacht voor het gehalte transvetzuren in voedingsmiddelen. Monsanto verwacht op termijn nog met andere gezondere sojavarianten op de markt te komen. Zo wordt er gewerkt aan een soja met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren.
De nieuwe soja met een laag linolzuurgehalte wordt vermeld op de lijst van gewassen met genetisch gemodificeerde organismen. Toch heeft de ontwikkeling van deze variant daar slechts ten dele mee te maken. De gewenste eigenschap is ingebracht met behulp van klassieke kruisingstechnieken. Monsanto heeft de nieuwe soja echter gekruist met een variant waar via genetische modificatie een resistentie voor een herbicide is ingebouwd.
De linolzuurarme soja is ontwikkeld voor de Amerikaanse markt en daar bestaat onder boeren de voorkeur voor het telen van een soja die bestand is tegen specifieke herbiciden. Het is overigens niet uitgesloten dat de sojaolie ook in de Europa op de markt komt. De herbicidenresistente soja waarmee gekruist is al toegelaten in de Europese Unie.
Bron: Agriholland