nieuws
Minder kankerverwekkende stoffen in frietjes en chips
nieuwsIn frieten en chips van Belgische producenten zitten beduidend minder kankerverwekkende stoffen dan vijf jaar geleden. Dat zegt de Gentse docent Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit Bruno De Meulenaer. De producenten verlaagden hun baktemperatuur van 180 naar 170 graden en spoelen de suikers van hun aardappelen. Die suikers veroorzaken immers een schadelijk chemisch proces.
27 april 2007
In frieten en chips van Belgische producenten zitten beduidend minder kankerverwekkende stoffen dan vijf jaar geleden. Dat zegt de Gentse docent Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit Bruno De Meulenaer. De producenten verlaagden hun baktemperatuur van 180 naar 170 graden en spoelen de suikers van hun aardappelen. Die suikers veroorzaken immers een schadelijk chemisch proces.
Wetenschappers ontwikkelden intussen een enzym dat het ontstaan van kankerverwekkende stoffen verhindert, maar dat is voorlopig nog erg duur. Bovendien vrezen fabrikanten dat het enzym de kleur en smaak van hun producten aantast.(GL)
Bron: Het Laatste Nieuws