nieuws

Matige alcoholconsumptie verlaagt kans op diabetes

nieuws
Een tot drie glazen alcoholische drank per dag verminderen de kans op ouderdomsdiabetes. Drank verhoogt de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed, hetgeen het weefsel gevoeliger voor insuline kan maken. Dit stelt de Nederlandse Joline Beulens, die woensdag promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Matige alcoholcomsumptie zou de kans op diabetes type 2 met 30 procent terugbrengen, aldus de onderzoekster. Het type alcoholische drank heeft geen invloed op het resultaat.
18 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:58
Een tot drie glazen alcoholische drank per dag verminderen de kans op ouderdomsdiabetes. Drank verhoogt de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed, hetgeen het weefsel gevoeliger voor insuline kan maken. Dit stelt de Nederlandse Joline Beulens, die woensdag promoveerde aan de Wageningen Universiteit. Matige alcoholcomsumptie zou de kans op diabetes type 2 met 30 procent terugbrengen, aldus de onderzoekster. Het type alcoholische drank heeft geen invloed op het resultaat.

Eerder werd bekend dat een paar glazen het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bij hart- en vaatziekten veroorzaakt alcohol een toename van het (goede) HDL-cholesterol in het bloed. HDL transporteert cholesterol uit de weefsels naar de lever om daar afgebroken te worden.

Beulens, die haar onderzoek uitvoerde bij TNO in Zeist, vond aanwijzingen dat matig alcoholgebruik de insulinegevoeligheid verhoogt. Insuline transporteert glucose (suiker) naar de weefsels, waaronder de spieren. Wanneer de weefsels minder gevoelig worden voor insuline en minder glucose opnemen, kan de glucoseconcentratie in het bloed te hoog worden. Als dat regelmatig gebeurt, is er sprake van diabetes.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek