Marokkaanse fruit- en groenteteelt kent forse groei
nieuwsDe Marokkaanse groente- en fruitteelt is hoofdzakelijk gericht op de export. De productie vindt vooral plaats op moderne, middelgrote tuinbouwbedrijven die zich bevinden in de gebieden rond Fès, Casablanca en Agadir. De belangrijkstre producten zijn tomaten, wortelen, meloenen, courgettes, paprika en sperziebonen.
De groei en modernisering van de Marokkaanse groente- en fruitsector is de laatste tien jaar vooral tot stand gekomen dankzij overheidsinitiatieven en buitenlandse investeringen. Bovendien is de invoer van landbouwmachines in die periode vervijfvoudigd. De voorbije jaren is een glasareaal van ongeveer 5.000 hectare opgebouwd, voor het overgrote deel bestaand uit plastic kassen. Daarin wordt meestal in de grond geteeld.
Het areaal substraatteelt ligt vermoedelijk rond de 700 hectare. Deze teelt groeit slechts langzaam door de hogere productiekosten. Hoewel er op dit moment voldoende water is, voert de overheid een op de toekomst gericht beleid van spaarzaam en duurzaam watergebruik met vooral aandacht voor efficiënte irrigatiesystemen. Tevens worden de bedrijven aangemoedigd om ook in de verwerking van producten te investeren omdat de meerwaarde daaruit nu vooral in het buitenland wordt verdiend.
Bron: Agriholland