nieuws

Limburgse streek- en hoeveproducten in schijnwerpers

nieuws
Vanaf zaterdag zet de sectie landbouw van het provinciebestuur de Limburgse hoeve- en streekproducten in de schijnwerpers. Twee weken lang openen meer dan dertig producenten van onder meer typisch Limburgse kazen, bieren, vruchten en champignons hun deuren voor het grote publiek. Apotheose is de 'Dag van het Eetbare Landschap', een streekproductenmarkt in het provinciaal domein van Bokrijk.
9 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:55
Vanaf zaterdag zet de sectie landbouw van het provinciebestuur de Limburgse hoeve- en streekproducten in de schijnwerpers. Twee weken lang openen meer dan dertig producenten van onder meer typisch Limburgse kazen, bieren, vruchten en champignons hun deuren voor het grote publiek. Apotheose is de 'Dag van het Eetbare Landschap', een streekproductenmarkt in het provinciaal domein van Bokrijk.

Volgens gedeputeerde voor Landbouw Marc Vandeput (CD&V) gaat het prima met de verkoop van hoeve- en streekproducten in de provincie. Uit een recent onderzoek blijkt dat de omzet van de hoeveverkoop de afgelopen drie jaar telkens met gemiddeld 23 procent gestegen is. "De sector dankt die stijgende verkoopscijfers aan de toegenomen interesse van het grote publiek voor producten met een meerwaarde", zegt Vandeput. "Het is dan ook niet verwonderlijk dat alsmaar meer boeren op de kar springen van de hoeveverkoop. Het aantal Vlaamse landbouwers met een hoevewinkel is de laatste drie jaar telkens met ongeveer tien procent gestegen".

Het Limburgse provinciebestuur doet zijn duit in het zakje door de producenten die hun bedrijven geregeld openstellen voor het publiek, te belonen met subsidies die oplopen tot 12.000 euro. Maar omdat het altijd beter kan, werden de 'Dagen van de Limburgse Hoeve- en Streekproducten' in het leven geroepen. Zaterdag begint de zesde editie en openen ongeveer dertig producenten van Limburgse streekproducten hun deuren.

Zo kunnen lekkerbekken genieten van zelfgeplukte bosbessen, ambachtelijk bereide chocolade, Haspengouwse of Maaslandse wijnen of van het Truiense Bink-bier. Ook plaatsen 86 warme bakkers en 56 slagers hun traditioneel gebakken vlaaien, Caëderkoekjes, Kip-kap en Balkenbrei nog nadrukkelijker dan gewoonlijk in de uitstalramen. Fijnproevers kunnen snoepen van streekmenu's in vijftien Limburgse horecazaken en in de twee hotelscholen die de provincie rijk is.

Wie dan nog niet verzadigd is, kan op zaterdag 25 september afzakken naar de slothappening 'Dag van het Eetbare Landschap', een grootse streekproductenmarkt waar ruim vijftig producenten hun waren aanprijzen. Bijzondere aandacht gaat dit jaar naar de pompoen: de bezoekers kunnen er proeven van 1.000 liter huisgemaakte pompoensoep. De 'Dag van het Eetbare Landschap' vindt plaats in het Provinciaal Domein van Bokrijk.

Meer informatie: Dagen van de Limburgse Hoeve- en Streekproducten

Bron: De Standaard

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek