Laruelle bezoekt veemarkt van Sint-Truiden

Federaal minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle heeft donderdagmorgen een werkbezoek gebracht aan de veemarkt van Sint-Truiden. Ze deed dat op uitnodiging van Vlaams VLD-volksvertegenwoordiger Hilde Vautmans. De minister aanhoorde de bekommernissen en verzuchting van de veehandelaars.
9 december 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Federaal minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle heeft donderdagmorgen een werkbezoek gebracht aan de veemarkt van Sint-Truiden. Ze deed dat op uitnodiging van Vlaams VLD-volksvertegenwoordiger Hilde Vautmans. De minister aanhoorde de bekommernissen en verzuchting van de veehandelaars en beloofde de problemen inzake de administratieve overlast en strenge veiligheidsvoorschriften op zowel Vlaams als op Europees vlak bij de bevoegde ministers aan te zullen kaarten.

De vertegenwoordigers van de federatie van veehandelaars, het slachthuis en de uitsnijderij kaartten onder meer de problemen inzake de administratieve overlast en de bijwijlen "onbegrijpelijke" documenten die ze ontvangen aan. Daarnaast wezen ze Laruelle ook op de strenge voorschriften inzake voedselveiligheid, hygiëne en de verplichte traceerbaarheid van vlees aan. Volgens de sector past België de Europese regels ook strenger toe dan de overige Europese lidstaten en is er daardoor geen sprake van eerlijke concurrentie.

De minister van haar kant erkende dat de sector van de slachthuizen het de laatste jaren niet onder de markt heeft. In Sint-Truiden, maar ook in Brussel en Bastenaken kunnen de slachthuizen in vergelijking met pakweg 20 jaar geleden nog rekenen op één derde van de oorspronkelijke bezoekers, aldus Vautmans. Dat is volgens de sector onder meer te wijten aan de strenge richtlijnen inzake het verhandelen van levend vee, zo luidde het.

Omdat veel van de bekommernissen van de veehandelaars Vlaamse en Europese bevoegdheden zijn, beloofde Laruelle om de problemen bij haar collega's te zullen aankaarten. De minister engageerde zich tot slot ook om werk te maken van de administratieve rompslomp waarmee de sector kampt.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek