Koude Canadese winter maakt kreeft peperduur
nieuws"Er is zeker sprake van een grote kreeftenschaarste", bevestigt groothandelaar Hans Verwijs van Verwijs Kreeftenpark uit het Nederlandse Yerseke. "Wij zitten al sinds 1968 in de handel en hebben nog nooit zo'n schaarste gekend. Door de koude winter komen de vangsten in Canada veel te laat op gang. Ik hang al de hele week aan de telefoon om toch maar een bestelling te kunnen plaatsen. Van de honderd kilo die een Canadese visser normaal vangt, haalt hij nu slechts tien kilo binnen. Gelukkig hebben we de schaarste voorzien en tamelijk grote voorraden laten aanleggen in Canada".
Omdat de winter hier warmer was, is het kreeftenseizoen in de Oosterschelde vroeger begonnen. "Maar die aanvoer kan die uit Canada niet vervangen. Net zomin als de Noorse of Schotse productie. Pasen is bovendien een heel drukke periode voor ons, maar ook in Amerika wordt steeds meer kreeft gegeten met Pasen", vertelt Verwijs. De schaarste heeft natuurlijk ook invloed op de prijs. "In de voorbije week alleen al is de kiloprijs al met 5 euro gestegen. Een particulier betaalt 40 euro per kilo, normaal is dat 30 euro", aldus Piet Devriendt, uitbater van het Blankenbergse visrestaurant Oesterput.(GL)
Bron: Het Laatste Nieuws