Jongeren en mannen kopen weinig azalea's

Jongeren onder de 30 en mannen kopen weinig azalea's. Dat blijkt uit een rondvraag bij 700 bezoekers aan de voorbije Jaarbeurs "Accenta" in Flanders Expo Gent. "Wat de tulp is voor Nederland, moet de azalea worden voor de Oost-Vlaamse sierteelt", is het motto van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), die de azalea fors promoot.
4 februari 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Jongeren onder de 30 en mannen kopen weinig azalea's. Dat blijkt uit een rondvraag bij 700 bezoekers aan de voorbije Jaarbeurs "Accenta" in Flanders Expo Gent. "Wat de tulp is voor Nederland, moet de azalea worden voor de Oost-Vlaamse sierteelt", is het motto van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), die de azalea fors promoot als onderdeel van de Oost-Vlaamse streekidentiteit.

De azaleateelt is bijna volledig gelokaliseerd in een straal van 15 km. rond Gent en is derhalve een Oost-Vlaams quasi-monopolie. EROV heeft tijdens de jaarbeurs Accenta in september 2004 gepolst bij zo'n 700 bezoekers wat zij over die bloem denken. Blijkt dat hoe ouder men wordt, hoe meer men azalea's koopt. De helft van de jongeren onder de 30 koopt nooit een azalea.

In totaal koopt 10 procent nooit een azalea. Het merendeel koopt wel azalea's en 80 procent koopt er geen als geschenk, maar gewoon voor zichzelf. Zij verkiezen meestal een losse azalea zonder sierpot of verpakking. 77 procent wil zelf een leuke pot zoeken. Alleen als men een azalea cadeau krijgt, wil men liefst een azalea mét sierpot.

De azalea is een goedkope bloem en kost tussen 4 en 6 euro. De helft van de ondervraagde Belgen vindt die prijs "correct". Gemiddeld wil men 4,70 euro besteden aan een azalea. Acht op tien vindt een label voor de azalea's, een aanduiding dat het gaat om een Oost-Vlaams kwaliteitsproduct, interessant en de helft van hen wil daarvoor ook meer betalen.

Lees ook: Zogezegd: Marc Drieghe: "Gentse regio blijft epicentrum voor sierteelt"

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek