InBev opent bezoekerscentrum in Hoegaarden
nieuwsHet nieuwe bezoekerscentrum komt er op vraag van het gemeentebestuur, als compensatie voor de verhuis van de brouwerij van Hoegaarden naar Jupille waartoe eind 2005 beslist werd. Daarbij ging in Hoegaarden ongeveer de helft van de 120 jobs in de brouwerij verloren. De resterende werknemers bleven in Altenaken (Hoegaarden) aan de slag in de afvulling en hergisting.
Het centrum vertelt de rijke biergeschiedenis van Hoegaarden. De allereerste "witte" werd hier in 1318 gebrouwen. Het bier kende haar hoogtepunt in de 18de eeuw toen het dorp 38 brouwerijen telde. In 1957 sloot de laatste brouwerij (Tomsin) de deuren. Een tiental jaar later werd de productie hernomen door Pierre Celis. Eind jaren tachtig werd zijn brouwerij overgenomen door het toenmalige Interbrew (thans InBev).
Daarnaast is er in het centrum ruime aandacht voor het brouwproces van het witbier. Voor de huidige bierproductie - InBev maakte niet bekend hoeveel witbier er gebrouwen wordt - is er op jaarbasis 22 ton hop nodig, 7.700 ton gerst, 16 ton gedroogde sinaasappelschillen, 4.700 ton tarwe en 19 ton koriander. Het witbier wordt gebrouwen in negen stappen, gaande van het mouten en malen tot de hergisting. Dit proces neemt zo'n drie weken in beslag.
De Hoegaarden is vandaag het vierde meest gedronken bier in ons land. Het wordt uitgevoerd naar een dertigtal landen. De consumptie is wereldwijd stabiel. Vooral in Frankrijk wordt het meer en meer gedronken. Al dit bier wordt met uitzondering van Rusland, waar het lokaal geproduceerd wordt, in ons land gebrouwen. In december is InBev gestart met het brouwen in Jupille. Over enkele weken zal dat nog enkel daar gebeuren.
Bron: Belga