Houtschilfers mogen Waalse wijn houtsmaak geven
nieuwsIn een antwoord op een schriftelijke vraag van Christina Brotcorne (cdH) zegt Lutgen dat hij gezien de smaak van de vele consumenten die dat soort wijn kopen, geen problemen heeft met de praktijk op voorwaarde dat ze duidelijk vermeld wordt aan de gebruiker. De praktijk is niet schadelijk voor de gezondheid, noch voor de kwaliteit van de wijn, aldus de minister. In Wallonië is er één appelation d'origine contrôlée (Côtes de Sambre et Meuse), Vlaanderen telt er drie (Hageland, Haspengouw en Heuvelland).
Het toevoegen van houtschilfers aan wijn die in inoxvaten rijpt om de wijn een houtsmaak te geven, komt overgewaaid uit Australië en de VS. Door het succes van deze "wooded" wijnen, heeft de internationale wijnbouwersorganisatie OIV de techniek erkend. De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld de techniek toe te laten. De Franse minister van Landbouw heeft ook al toestemming gegeven.
Bron: Belga