Houtschilfers mogen Waalse wijn houtsmaak geven

nieuws
De Waalse wijnbouwers mogen tijdens het vinificatieproces houtschilfers gebruiken om de wijn een houtsmaak te geven. Deze techniek, overgewaaid uit de VS en Australië, is niet langer verboden voor de appelations d'origine contrôlée en Waals minister van Landbouw Benoît Lutgen heeft er geen enkel probleem mee. De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld de techniek toe te laten. De Franse minister van Landbouw heeft ook al toestemming gegeven.
9 augustus 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
De Waalse wijnbouwers mogen tijdens het vinificatieproces houtschilfers gebruiken om de wijn een houtsmaak te geven. Deze techniek, overgewaaid uit de VS en Australië, is niet langer verboden voor de appelations d'origine contrôlée en Waals minister van Landbouw Benoît Lutgen heeft er geen enkel probleem mee.

In een antwoord op een schriftelijke vraag van Christina Brotcorne (cdH) zegt Lutgen dat hij gezien de smaak van de vele consumenten die dat soort wijn kopen, geen problemen heeft met de praktijk op voorwaarde dat ze duidelijk vermeld wordt aan de gebruiker. De praktijk is niet schadelijk voor de gezondheid, noch voor de kwaliteit van de wijn, aldus de minister. In Wallonië is er één appelation d'origine contrôlée (Côtes de Sambre et Meuse), Vlaanderen telt er drie (Hageland, Haspengouw en Heuvelland).

Het toevoegen van houtschilfers aan wijn die in inoxvaten rijpt om de wijn een houtsmaak te geven, komt overgewaaid uit Australië en de VS. Door het succes van deze "wooded" wijnen, heeft de internationale wijnbouwersorganisatie OIV de techniek erkend. De Europese Commissie heeft onlangs voorgesteld de techniek toe te laten. De Franse minister van Landbouw heeft ook al toestemming gegeven.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek