Gemiddeld gezin besteedt 4.752 euro aan voeding
nieuwsDe Belg denkt aan zijn gezondheid. Hij drinkt minder bier en meer water. Zo zijn er ook producten die de consument liever niet meer in verpakte vorm koopt. Ingeblikte of diepgevroren groenten moeten plaatsmaken voor verse varianten. De consumptie van vers fruit en groente is in twintig jaar tijd met meer dan 20 kilo per gezin gestegen.
Voor brood wordt gemiddeld 110 euro uitgetrokken per jaar. Het budget voor verse groenten schommelt rond de 150 euro en niet minder dan 354 euro wordt besteed aan vlees. Toch is de vleessector niet helemaal ongehavend uit de voedselcrisissen gekomen. De consumptie van vlees daalde de afgelopen vier jaar met gemiddeld 7 kilo naar een jaarlijkse gezinsportie van 45 kilo. Alleen verwerkte vleesproducten als bereid gehakt, worsten en gyros slaagden erin om nog wat extra marktaandeel te veroveren.
"Het moet vooral snel gaan in de keuken", zegt de directeur van GFK. "In steeds meer gezinnen gaat zowel de man als de vrouw uit werken. 's Avonds hebben die geen zin om nog uren achter het fornuis te staan. Een varkensgebraad moet minstens een uur in de oven. Een worstje laat zich in vijf minuten braden. En gyros kun je heel makkelijk in een snelle wokschotel kappen". De jongere Belgen nemen ook steeds vaker hun toevlucht tot de microgolfoven. De consumptie van kant-en-klare gerechten is in vier jaar tijd met bijna 20 procent gestegen en blijft waarschijnlijk ook de komende jaren in de lift zitten, klinkt het bij GFK.
Het algemene budget dat wordt uitgetrokken voor voeding is de afgelopen vier jaar sterker gestegen dan de inflatie. "Zeker voor verse voeding durven we al eens iets extra uitgeven. Zowel de supermarkten als de consumenten hebben de afgelopen jaren meer aandacht gekregen voor kwaliteitslabels. Daar hangt een prijskaartje aan. We hebben gemerkt dat duurdere versproducten in verkoop dubbel zo sterk zijn gestegen als hun goedkopere varianten", zegt de directeur van GFK.
Bron: De Morgen