header.home link

GAIA lanceert campagne tegen verrijkte kooien

19 mei 2020
Sinds 18 mei hangen grote baanaffiches van GAIA langs de Vlaamse wegen als actie tegen verrijkte kooien. Met de slogan “En wanneer mogen zij uit hun kot?” herinnert de dierenrechtenorganisatie GAIA Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan zijn belofte om een verbod op kooien voor leghennen in te voeren.
Sinds 18 mei hangen grote baanaffiches van GAIA langs de Vlaamse wegen als actie tegen verrijkte kooien. Met de slogan “En wanneer mogen zij uit hun kot?” herinnert de dierenrechtenorganisatie GAIA Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan zijn belofte om een verbod op kooien voor leghennen in te voeren. 
In 2012 verbood Europa de klassieke kooien, waarin legkippen nauwelijks bewegingsruimte hadden. De landbouwers kregen de keuze om de dieren uitloop in open lucht te geven, te laten rondscharrelen in een stal of te houden in een zogenaamde verrijkte kooi. In die laatste hebben de kippen iets meer ruimte (750 in plaats van 550 cm² per dier) en beschikken ze over een nest, zitstokken en een ruimte met wat strooisel of voeder om in te scharrelen en te stofbaden. De dieren worden in relatief kleine groepen gehouden van tussen de 5 en 100 dieren, afhankelijk van het systeem.
 
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch noemt de verrijkte kooien “wreed” en roept op om de overstap te maken naar diervriendelijkere systemen.” De timing van de nieuwe campagne is niet toevallig gekozen. Nu de quarantainemaatregelen in Vlaanderen versoepelen, kunnen we vaker op pad. “Wij mogen terug uit ons kot. En de legkippen, wanneer mogen zij uit hun kot?”, klinkt het.
 
In België wordt nog ongeveer 60 procent van de legkippen in verrijkte kooien gehouden. Sinds oktober 2018 zijn verrijkte kooien verboden in Wallonië. De negen bedrijven in Wallonië die leghennen in verrijkte kooien houden, moeten hun activiteiten uiterlijk in 2028 staken. GAIA voert nu actie om eenzelfde verbod ook in Vlaanderen in te voeren.
 
Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde al tijdens de vorige regeerperiode een verbod op kooien voor legkippen in Vlaanderen aan. Met het Vlaams regeerakkoord (2019-2024) verbindt de regering er zich toe die kooisystemen uit te faseren. “Geen woorden maar daden”, zegt Vandenbosch. “Met onze campagne willen we de regering en dierenminister Weyts ertoe aanzetten hun beloftes om te zetten in de praktijk.”
 
GAIA overtuigde naar eigen zeggen heel wat bedrijven om af te stappen van het gebruik van kooieieren. “Niet alleen bij de bevolking maar ook bij de supermarkten en merken is er een steeds groter draagvlak om over te stappen op meer diervriendelijke houderijsystemen. Minister Weyts: laat ajb de legkippen uit hun kot”, besluit Vandenbosch. 
De campagne loopt nog tot 31 mei 2020.            

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek