nieuws

Forse daling thuisverbruik vlees in jongste tien jaar

nieuws
Het thuisverbruik van vlees, met uitzondering van gevogelte en charcuterie, is de laatste tien jaar in België gedaald. In 1995 verbruikte de Belg thuis 44,7 kilogram vlees, tien jaar later lag het verbruik per hoofd op 32,2 kilogram, een daling van 28 procent. Ook het geld dat de Belgen aan vlees uitgeven, is tijdens diezelfde periode gedaald. In 1995 werd per capita 301,3 euro uitgegeven. In 2005 bedroeg dit 269 euro. Dat blijkt uit cijfers van VLAM.
15 februari 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:59
Het thuisverbruik van vlees, met uitzondering van gevogelte en charcuterie, is de laatste tien jaar in België gedaald. In 1995 verbruikte de Belg thuis 44,7 kilogram vlees, tien jaar later lag het verbruik per hoofd op 32,2 kilogram. Ook het geld dat de Belgen aan vlees uitgeven is tijdens diezelfde periode gedaald. In 1995 werd per capita 301,3 euro op een volledig jaar uitgegeven. In 2005 bedroeg dit 269 euro per capita. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Bij de daling van het thuisverbruik moet volgens Liliane Driesen, woordvoerster van VLAM, rekening gehouden worden met het feit dat de Belgen steeds meer buitenhuis eten. Ook de toename van het aantal alleenstaanden bevordert de daling van het thuisverbruik, aldus de woordvoerster. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal Belgische gezinnen dat helemaal geen vlees aankoopt is toegenomen. In 1995 kocht 1 procent van de Belgische gezinnen geen vlees en in 2005 lag dat percentage op 3 procent.

De cijfers leren ook dat in de periode 2004-2005 nog een daling werd genoteerd van het thuisverbruik van vlees. In 2004 werd 33,2 kilogram vlees, exclusief gevogelte en charcuterie, verbruikt, tegen 32,2 in 2005. De laatste tien jaar is het bruto-verbruik van varkensvlees (zowel thuis als buitenhuis) gedaald. In 1994 verbruikte elke Belg gemiddeld 51 kilogram varkensvlees tegen 46 kilogram in 2005. "De daling van het verbruik van varkensvlees wordt wel goedgemaakt door een stijgende interesse in vleesmengelingen", aldus Driesen. Mengelingen met rundvlees en varkensvlees worden volgens de VLAM steeds belangrijker.

Het bruto-verbruik van runds- en kalfsvlees is de laatste jaren stabiel gebleven. In 1994 werd er een bruto-verbruik van 22 kilogram op jaarbasis genoteerd, in 2005 lag dit op 20 kilogram. Ook de evolutie van het bruto-verbruik van gevogelte bleef stabiel. In 1994 noteerde VLAM een bruto-verbruik van 22 kilogram tegen 23 kilogram in 2005.

Woensdag pakte de bestuurder van de Nederlandse Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), op de land- en tuinbouwsite www.zibb.nl, uit met de prognose dat de totale vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in West-Europa in 2015 minstens 15 procent lager zal zijn dan nu. Volgens Henny Swinkels is de belangrijkste reden voor dit verwacht dalende verbruik de veranderende eetcultuur. In plaats van drie maaltijden per dag, eten mensen meer verspreid over de dag. Daarbij eten ze producten waarin wel vlees verwerkt is, maar niet als zodanig herkenbaar, aldus Swinkels.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek