Extreem dieet gevaarlijker dan voedselvergiftiging
nieuwsOnze noorderburen, een bevolking van 16,5 miljoen mensen, verliezen jaarlijks 245.000 levensjaren door een onevenwichtig dieet. Overgewicht maakt er nog meer slachtoffers en kost 251.000 levensjaren. 'Slechts' 1.000 tot 4.000 jaren gaan verloren voor mensen die sterven of ziek worden door voedselvergiftigingen.
Met bijna één op drie Belgen die met overgewicht kampen, is ook in ons land een ongezonde levensstijl een veel belangrijkere doodsoorzaak dan voedselcrisissen, bevestigt voedseldeskundige Patrick Mullie. "Het is heel moeilijk om de directe invloed van toegevoegde stoffen in voedsel in te schatten. Anderzijds is de levensverwachting nog nooit zo hoog geweest dan vandaag".
Volgens Mullie is de realiteit niet dat elke hap die we eten, besmet is met één of andere chemische stof. "De realiteit is dat we te grote porties eten en te weinig bewegen. Telkens er in de media berichten opduiken over lood in vis, aspartaam of dioxines, ontstaat er paniek. Eieren of kip durft men niet meer eten, maar het risico van een te hoge cholesterolwaarde of te weinig lichaamsbeweging wordt onderschat".
Bron: Het Laatste Nieuws