Europese erkenning stuwt verkoop mattentaart omhoog
nieuwsGeerts krijgt vooral veel niet-Geraardsbergenaars over de vloer die op zoek zijn naar de goudbruine lekkernij. "Er komen klanten uit onder meer Limburg, Brussel en Antwerpen, en zeker evenveel Waalse als Vlaamse kopers. Voor velen is het een hernieuwde kennismaking met Geraardsbergen". Roger Flamant, 'prince' van de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart, was de motor achter het erkenningsdossier. "Het label is onbetaalbare reclame", zegt hij. "We hebben nu immers dezelfde erkenning als Franse champagne, Griekse feta en Parmezaanse kaas".
De erkenning stuit wel op onbegrip in Wallonië. De mattentaart wordt immers ook over de taalgrens gebakken, in de regio Ath-Lessines. De Waalse bakkers menen dat het label hen zal verhinderen nog taarten te bakken en te verkopen. Maar volgens Roger Flamant is dat een misverstand. "Het Europese label is een geografische bescherming van het product. Dat betekent dat enkel mattentaarten die in Geraardsbergen en Lierde worden gebakken, Geraardsbergse mattentaart genoemd mogen worden. Het is geen verbod op het bakken van mattentaarten elders".
De gestegen verkoop is niet alleen een hart onder de riem voor de taartenbakkers uit Geraardsbergen en directe omgeving. Het is ook bemoedigend voor de dossiers die reeds bij Europa zijn ingediend. Het gaat om het Vlaams-Brabantse grondwitloof, het Vlaams-Brabantse witblauw dubbeldoelrunderras, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Gentse azaleas. Later zullen allicht ook de grijze garnalen, de hoppescheuten en het Roodbruine Bier van West-Vlaanderen volgen, zegt VLAM-medewerkster Jo Van Caneghem die de dossiers van de streekproducten begeleidt.
Bron: De Standaard