nieuws

EU verscherpt normen voor PAK's in voedingsproducten

nieuws
Vanaf 1 april gaan er in Europa nieuwe normen gelden voor de hoeveelheid polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in verschillende producten. Vis en vleesproducten mogen vanaf dan maximaal 5 microgram per kilo bevatten. Voor oliën en vetten ligt de grens bij 2 microgram en in voedingsproducten voor kinderen bij 1 microgram per kilogram. Onderzoek met vleesproducten dat in 2002 werd uitgevoerd door het Finse Agrifood Research liet zien dat in 30 procent van de gevallen de maximumnorm werd overschreden.
14 maart 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Vanaf 1 april gaan er in Europa nieuwe normen gelden voor de hoeveelheid polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) in verschillende producten. Vis en vleesproducten mogen vanaf dan maximaal 5 microgram per kilo bevatten. Voor oliën en vetten ligt de grens bij 2 microgram en in voedingsproducten voor kinderen bij 1 microgram per kilogram. Onderzoek met vleesproducten dat in 2002 werd uitgevoerd door het Finse Agrifood Research liet zien dat in 30 procent van de gevallen de maximumnorm werd overschreden.

PAK's vormen een verzamelnaam van een groep van wel meer dan 100 verschillende stoffen. Benzopyreen is daarvan de bekendste. De stoffen worden aangemaakt bij een onvolledige verbranding van kolen, olie of ander organisch materiaal. Van PAK's wordt verondersteld dat ze kankerverwekkend zijn.

Consumenten kunnen de stoffen onder andere binnen krijgen via gegrild of verkoold vlees. Ook brood, groenten, fruit en bereide producten kunnen PAK's bevatten. Met name producten die worden gerookt en daarbij direct in contact komen met het vuur vormen een risico.

Meer informatie: Voorkomen van PAK's in voeder, omgeving van dieren, melk en zuivelproducten

Bron: Food Navigator/Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek