EU presenteert voorstel over benaming van kalfsvlees
nieuwsIn Europa zijn er momenteel twee methoden voor de productie van wat nu nog allemaal kalfsvlees mag heten. De meeste lidstaten stellen dat kalfsvlees enkel afkomstig mag zijn van dieren jonger dan acht maanden, en die bovendien voornamelijk gevoed zijn met melk of melkprodukten. In een paar lidstaten -vooral Nederland, Denemarken en Spanje- wordt kalfsvlees als benaming gehanteerd voor vlees van jonge runderen ouder dan tien maanden, die vooral granen als voeder kregen.
Dat hetzelfde woord gebruikt wordt voor twee verschillende soorten vlees, leidt tot verwarring en concurrentievervalsing. De prijzen van beide soorten verschillen 2 tot 2,5 euro per kilogram. Om een correcte handel te krijgen in de eengemaakte markt, ligt nu een voorstel op tafel. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt op basis van de twee voornaamste karakteristieken: leeftijd en voeder.
Vlees van dieren jonger dan acht maanden en voornamelijk gevoed met melk, is 'kalfsvlees'. Vlees van dieren tussen acht en twaalf maanden wordt in België 'jongrundsvlees' en in Nederland 'rosé kalfsvlees'. De Commissie hoopt met dit voorstel duidelijkheid te verschaffen en tegelijk de nationale gevoeligheden te respecteren. Het is aan de lidstaten om zich uit te spreken over het voorstel.
Bron: Belga