Eindelijk definitieve oorsprongserkenning mattentaart
nieuwsGeraardsbergse mattentaarten zijn kleine bruine ronde taartjes met een doorsnede van 8 tot 10 cm, die opgevuld zijn met een "mattenbrij". Dit Vlaams streekproduct heeft een eeuwenoude traditie. De Europese erkenning houdt in dat enkel de op de originele manier bereide mattentaarten uit Geraardsbergen en buurgemeente Lierde de naam 'Geeraardsbergse mattentaart' mogen gebruiken.
De "matten" die voor de lekkernij gebruikt worden, moeten gemaakt worden in de door de 'Broederschap van de Geraardsbergse mattentaart' geregistreerde hoeves uit bovengenoemde gemeentes, die ze rechtstreeks doorverkoopt aan bij de Broederschap geregistreerde bakkers.
Vlaams minister-president Yves Leterme is tevreden met de Europese erkenning. Volgens hem komt dit ten goede aan zowel de producten, die een betere prijs voor hun kwaliteitsproduct kunnen vragen, als aan de consumenten, die zeker zijn van de oorsprong en kwaliteit van hun product.
Bij de Europese Commissie zijn nog drie dossiers ingediend voor een Europese erkenning van Vlaamse streekproducten. Het gaat om de Vlaams-Brabantse tafeldruif, het Vlaams-Brabants grondwitloof en de Gentse Azalea. In Wallonië hebben onder meer de Pâté Gaumais en de Jambon d'Ardenne al een Europese oorsprongserkenning.(KS)
Bron: Belga