Eerste globaal plan tegen overbevissing tonijn
nieuwsKrachtpunten van het plan om de commerciële tonijnvangst aan banden te leggen, zijn het uitwerken van etiketteringssystemen, het uitwisselen van informatie (tussen de vijf organismen) en het opstellen van gemeenschappelijke zwarte lijsten van schepen die verdacht worden van illegale vangst. Een van de redenen dat het tonijnbestand wordt bedreigd, is het groeiende mondiale succes van de Japanse keuken. Onder andere haar sushi's en sashimi's zijn gebaseerd op tonijn.
Milieuorganisaties vinden dat de conferentie, de eerste van die orde, een maat voor niets is geweest. Volgens Greenpeace is de conferentie "volledig mislukt", omdat er geen duurzame maatregelen werden genomen. De milieulobby waarschuwt voor het verdwijnen van de vissoort als de overbevissing niet snel een halt wordt toegeroepen. Ook het World Wildlife Fund reageerde teleurgesteld. "Het enige wat men op de conferentie is overeengekomen is dat er meer gegevens verzameld zullen worden en dat de volgende conferentie over twee jaar zal worden gehouden", klinkt het op de website van het WWF.
Bron: Belga