Dujardin Foods fuseert met Spaanse firma
nieuwsVier jaar geleden nam Dujardin Foods al een participatie van 26 procent in Congelados de Navarra. Nu komt het Spaanse bedrijf volledig in handen van de West-Vlaamse groep. "We spreken liever over een fusie dan over een overname", zegt voorzitter Haspeslagh. Samen met zijn broers Marc en Paul is hij meerderheidsaandeelhouder van Dujardin Foods. Daarnaast participeert ook de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV in het bedrijf.
"Met Congelados de Navarra verstevigen we ons met een erg gespecialiseerd, snel groeiend bedrijf", zegt Hapseslagh. De Spaanse groep heeft haar productie in vijf jaar vervijfvoudigd tot 40.000 ton dit jaar, goed voor een omzet van 40 miljoen euro. "Het bedrijf is nummer één in diepvriesbroccoli en in gegrilde groenten als courgettes en pepers. Dat zijn producten die een stevige groei beloven", aldus de voorzitter.
Congelados de Navarra zal worden ondergebracht bij de diepvriesgroentepoot, de belangrijkste afdeling van Dujardin Foods. Daarnaast heeft het Belgisch bedrijf ook diepvrieskruiden en diepvriesmaaltijden. Alles bij elkaar waren de verschillende divisies vorig jaar goed voor een omzet van 145 miljoen euro. "We zijn daarmee na het West-Vlaamse Ardo en het Franse Bonduelle de grootste speler op de diepvriesgroentemarkt", luidt het.
Met de fusie versterkt Dujardin Foods zijn derde plaats, maar Haspeslagh kijkt al verder. "De consolidatie in de sector staat voor de deur", zegt hij. "En ze zal wellicht eerst plaatsvinden in het buitenland, want in West-Vlaanderen, het hart van de Europese diepvriessector, doen de grote spelers het goed. We kijken voortdurend naar alle mogelijkheden en zijn daar financieel voor gewapend. Kleine en middelgrote overnames kunnen we gemakkelijk zelf financieren. Voor een grotere kunnen we nieuwe aandelen uitgeven".
Bron: De Tijd