nieuws

"Crisis in ambachtelijke bakkerijsector is voorbij"

nieuws
Vlaanderen telt nu 3.200 bakkers. Dat cijfer blijft constant, wat aangeeft dat de crisis van enkele jaren geleden voorbij is. Dat komt onder andere doordat grootwarenhuizen niet langer voedingsmiddelen als lokaas gebruiken. "Vijftien jaar geleden kreeg de sector harde klappen", zegt Bruno Kuylen van de belangenvereniging LBIC. "Toen verkochten grootwarenhuizen broden onder de prijs van de warme bakkers. Nu zitten de supermarkten op ons prijsniveau".
25 januari 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:56
De crisis in de sector van de ambachtelijke bakkerijen is voorbij. Dat komt onder andere doordat grootwarenhuizen niet langer voedingsmiddelen als lokaas gebruiken. "Vijftien jaar geleden kreeg de sector harde klappen", zegt Bruno Kuylen van de belangenvereniging LBIC. "Toen verkochten grootwarenhuizen broden onder de prijs van de warme bakkers. Nu zitten grootwarenhuizen op ons prijsniveau en lokken ze hun klanten vooral met goedkope elektronica".

Vlaanderen telt nu 3.200 bakkers. Dat cijfer blijft constant, wat aangeeft dat de crisis voorbij is. Maar omdat de investeringen voor een nieuwe bakkerij zo hoog oplopen, opent tot twaalf procent van de bakkers meer dan één verkooppunt. Vlaanderen telt nu 3.750 verkooppunten. Recent onderzoek van Het Vlaams Centrum voor Agro- en Vismarketing (VLAM) leert dat we 58 procent van ons brood in de bakkerij kopen. Marina Sablon van VLAM: "De topverkoopdag is zondag. Dan valt op dat vooral mannen in de wachtrij staan. Zij kopen vaak brood verrijkt met omega 3 of een ander gezond brood".

Voorlopig raakt de sector nog aan voldoende personeel. "Al loopt de instroom terug", zegt Kuylen. "Net zoals andere beroepsopleidingen daalt ook het aantal jongeren dat de bakkersstudie begint. Dat komt door het imago dat de bakker vooral 's nachts aan de slag is, terwijl dat toch achterhaald is. Met de nieuwe technieken kan een bakker al wat langer slapen".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek