nieuws

"Broodprijs stijgt niet sneller in Limburg"

nieuws
Uit een onderzoek van het Vlaamse ministerie van Economische Zaken blijkt dat de broodprijzen in Limburg sinds de afschaffing van de maximumprijs vorig jaar met zo'n 8,5 procent gestegen is. Dat is gemiddeld twee procent hoger dan in de rest van Vlaanderen. De Limburgse bakkers vinden het onderzoek alles behalve representatief.
20 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Uit een onderzoek van het Vlaamse ministerie van Economische Zaken blijkt dat de broodprijzen in Limburg sinds de afschaffing van de maximumprijs vorig jaar met zo'n 8,5 procent gestegen is. Dat is gemiddeld twee procent hoger dan in de rest van Vlaanderen. De Limburgse bakkers vinden het onderzoek alles behalve representatief.

"Ik geloof niet dat onze prijzen sterker gestegen zijn dan de andere provincies'', vertelt Peter Nulens van de Limburgse Bakkers vzw. "Slechts 16 procent van alle Limburgse bakkers werd onderzocht. Er is een groot verschil tussen de bakker op het platteland of de bakker in de stad, en aan de grens met Wallonië zijn de prijzen ook hoger'', aldus Nulens.

De bakkerszoon vreest dan ook dat de hoge prijsstijging overroepen is. "De prijzen zijn gestegen: nu betaal je gemiddeld zo'n 1,70 euro voor een groot brood, vorig jaar was dat nog 1,61 euro. De oorzaken hiervan zijn te zoeken bij de gestegen loonkost en de energieprijzen die fors stijgen".

Daarnaast blijken ook de hygiënevoorschriften steeds strenger, waardoor bakkers meer moeten investeren dan vroeger. "De plafonds moeten afwasbaar zijn, een bakkerij moet betegeld worden, het aanrecht moet uit unox vervaardigd zijn, en ga zo maar door. Dat kost ook allemaal meer geld", luidt het.

Lees ook: 1/2/05: VLAM wil tanend broodverbruik keren

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek